Vacature

Stagiaire Toegepaste Psychologie

uren en startdatum in overleg

Bij het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) geven vrijwilligers en stagiaires wekelijks Nederlandse les aan huis bij anderstalige geïsoleerde vrouwen in Amsterdam. Ons doel is om de zelfredzaamheid van deze vrouwen te bevorderen. Het leren van de Nederlandse taal geeft de vrouwen meer zelfvertrouwen en verlaagt de drempel om deel te nemen aan activiteiten buitenshuis.

Competenties

Tijdens jouw stage ontwikkelt je je tot een professionele gesprekspartner die zicht heeft op de problematiek van de grote stad. Je gaat werken aan de competenties die goed aansluiten bij jouw opleiding zoals:

 • DE ZIENER – je hebt zicht op je eigen functioneren en reflecteert hierop
 • DE SAMENWERKER – je werkt samen en neemt hierin verantwoordelijkheid
 • DE CRITICUS – je hebt een kritische en onderzoekende houding
 • DE COMMUNICATOR – je kunt de boodschap helder overbrengen en ontvangen
 • DE AANPAKKER – je laat een proactieve en ondernemende houding zien

Inhoud stage

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Hieronder vind je alvast wat praktische informatie over de inhoud van de stage:

De Basistraining
De basistraining is voor iedereen verplicht het is het begin van jouw stage. Voorafgaand zal je de reader en een aantal opdrachten krijgen. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Na de Basistraining
Na de basistraining word je gekoppeld aan de twee anderstalige lesnemers. Jouw begeleider neemt contact met je op en jullie maken een afspraak met de lesgever.  Elke week geef je les en houd je je begeleider op de hoogte door het schrijven van een korte evaluatie. Je kunt bij vragen altijd contact opnemen met je begeleider.

Voor de stagiaires die acht uur per week stage lopen, worden de overige uren ingevuld door intakegesprekken bij potentiële lesnemers, extra lesnemers die je les gaat geven of het verzorgen van een groepsles. Ook is het mogelijk om ingezet te worden bij lopende projecten van het ABC. Een deel van de uren wordt ingevuld voor het schrijven van de reflectieverslagen. De stage begint gelijk bij de start van de basistraining.

Reflectieverslag
Iedere maand schrijf je een reflectieverslag over je eigen leerproces. Vragen die je daarbij kunnen helpen:

 • Wat wil ik leren, wat is mijn leerdoel?
 • Hoe heb ik gewerkt aan mijn leerdoel?
 • Wat heb ik geleerd en blijf ik inzetten?
 • Wat ging minder goed en ga ik de volgende keer anders doen?
 • Hoe heb ik de theorie van de opleiding ingezet in de praktijk?
 • Hoe heb ik de competenties gevraagd uit de opleiding ontwikkeld in de praktijk?
 • Hoe maak/onderhoud ik het contact met mijn lesnemer?
 • Hoe werk ik aan het doel om de zelfredzaamheid van de lesnemer te vergroten?
 • Hoe onderhoud ik contact met de organisatie?
 • Welke eigen initiatieven ontwikkel ik ten gunste van mijn praktijk bedrijf/ lesnemer?

Het reflectieverslag lever je iedere eerste maandag van de maand in bij je begeleider en stagebegeleider per mail. Hierover krijg je feedback.

Intervisies
Er zijn vier intervisies. Een intervisie is een bijeenkomst van stagiaires/vrijwilligers waar ervaring en kennis kan worden uitgewisseld. De intervisies worden aan het begin van de stage met de groep gepland. De intervisies zijn verplicht om bij te wonen en er wordt een actieve houding verwacht.

Buitenles
Een vast onderdeel in het taaltraject zijn de buitenlessen. Ongeveer ieder kwartaal ga je met de lesnemer op bezoek bij een activiteit in bijvoorbeeld een buurthuis of bibliotheek. Zo wordt de drempel verlaagd om later deel te nemen aan een activiteit buitenshuis. Denk ook aan de markt of een park of museum.  Soms is een rit met de Noord/Zuidlijn, tram of bus al een belevenis.

Lesmateriaal
Voor lesmateriaal kun je naar het ABC kantoor komen op maandag, dinsdag en donderdag. Bel even van te voren of er iemand is.

Vanuit de opleiding zijn er altijd opdrachten, gesprekken en andere zaken die je nodig hebt van de praktijkplek: laat dit vooral op tijd weten, we helpen je graag. De stagebegeleider staat voor je klaar om mee te denken waar nodig!

Dit ben jij

 • Je volgt een hbo-opleiding Toegepaste Psychologie
 • Je hebt interesse in andere mensen en culturen
 • Je maakt gemakkelijk contact met mensen
 • Je bent proactief, nieuwsgierig en leergierig

Hoe nu verder?

Nadat je je hebt aangemeld via onderstaand formulier, nodigt stagebegeleider Summar je uit voor een kennismakingsgesprek. Voldoen wij aan je verwachtingen en zijn wij samen tevreden? Dan kun je met plezier bij ons beginnen.

Solliciteren?

Wat leuk dat je stage wilt lopen bij ABC! Vul hieronder het formulier in, dan neemt de stagebegeleider contact met je op. Je kunt Summar ook mailen voor meer informatie.

Summar Swidan

Stage- en praktijkbegeleider
06 – 25 54 52 90

Naam(Vereist)
DD slash MM slash JJJJ
E-mailadres(Vereist)
Adres(Vereist)