Lesgeven in 7 stappen volgens het VUT-model

Marijke de Wit ken je misschien al van onze basistrainingen. Marijke is NT2-docent en heeft enorm veel vaardigheden en kennis op het gebied van Nederlandse les geven aan anderstaligen. Deze maand deelt ze haar gouden tip voor houvast tijdens de les: de VUT. 

Als je met je lesnemer Nederlands oefent, is het goed voor het leerproces van haar én voor jou als lesgever, om eens structureel het model van de VUT toe te passen. Dat is niet vroegtijdig met pensioen gaan in dit geval, maar Vooruit te kijken (V), te bedenken hoe en met welke oefeningen je de Uitvoering vormgeeft (U), en Terug te blikken (T). Dit kan helderheid en houvast bieden.

Vooruitkijken bestaat vooral uit het stellen van de doelen van die dag. Hoe concreter, hoe beter! Een paar voorbeelden: na vandaag ken je vijf nieuwe woorden, en kan je die gebruiken in een kort gesprekje (en evt. opschrijven). Doe dat in simpele woorden, anders schrik je je lesnemer af! Je kan juist ook beginnen door terug te vragen wat jullie de vorige keer hebben gedaan. Je kan dan meteen zien en horen of je lesnemer het heeft onthouden. Zo niet, dan kondig je aan dat je gaat herhalen. Misschien dan niet vandaag als je dat moet voorbereiden, maar de volgende keer. Het gaat tenslotte niet om presteren, maar om leren! Misschien kan je je les wel meteen wat aanpassen, dat is ook prima.

Uitvoeren staat voor het aanbieden van de lesstof. Gebruik je een boekje als SpreekTaal, of een oefening uit TaalCompleet of Melkweg? (In het Begijnhof ligt een schat aan boekjes!) Heb je zelf een oefening gemaakt? Laat je een filmpje zien? Laat je je lesnemer zelfstandig iets doen, als ze dat kan? Of help je haar met haar leervaardigheden? Manieren om te leren die voor ons vanzelfsprekend zijn, kunnen voor je lesnemer totaal nieuw zijn. Woorden leren door ze op te schrijven en uit je hoofd te leren, als dat kan met vertaling ernaast en afdekken, herhalen, woorden opzoeken (Waar? In de vertaalapp of www.woorden.org). En let ook eens op het mentale aspect, geef je lesnemer vertrouwen: leren gebeurt via oefening. Het is niet zo dat je het na 1x horen al moet weten! Je leert een woord pas na circa acht keer herhalen. Welke oefeningen bied je aan? Welke taalvaardigheid oefen je daarmee (luisteren, spreken, lezen, schrijven?) Of doe je een spelletje? Op Wordwall kun je ook met een gratis account een paar oefeningen maken of bekijken. Als je googelt met NT2 in de zoekopdracht vind je een schat aan uitleg over bepaalde zaken. 

Terugblikken is ook veel interessanter en effectiever dan je zou denken! Uit onderzoek blijkt dat lesstof beter beklijft als het door samenvatten, terugvragen et cetera herhaald wordt. Dat kan jij doen, maar je lesnemer ook! Je kan ook vragen of je lesnemer nog vragen heeft. Dat zet aan tot een actieve leerhouding. En niets is leuker dan een betrokken, gemotiveerde lesnemer.

Loop je ergens tegenaan in de les? Zou je graag eens willen sparren met een ervaren docent? Marijke staat ervoor om je verder op weg te helpen. Mail de redactie.